RAHSIA HILANG HAMPIR 30 KG, KAWAL SELERA

Saturday, 23 February 2019

Kalau diimbas semula.


Sebenarnya sangat jelas apa yang berlaku pada saya hampir 25 tahun yang lepas.


Waktu tu, dalam usia saya sekitar darjah 3.


Betapa saya sangat mula perasan layanan 'tak mesra' daripada orang-orang yang terdekat saya.


Kadang-kadang puas saya tertanya-tanya diri sendiri.


"Kenapa aku seperti dibenci, macam sengaja dielakkan? 
Seolah-olah kewujudan aku tak disedari? 
Terutama daripada orang-orang yang aku ingin berbaik dengannya?
Apa salah aku?"


Ternyata.
Walaupun ketika dalam usia masih kanak-kanak, 
emosi tetap masih senang untuk terganggu/tercalar kerana hal yang berlaku di sekeling. 


Antara kata-kata yang menyedarkan saya ialah bila terima kata-kata seperti:


"Awak ni besar sangat. Rimaslah saya nak layan awak." - keluhan secara tiba-tiba daripada orang yang saya ingin berbaik.


"Tengoklah. Kat sini, awaklah orang paling gemuk" - kadang saya sendiri tak faham kenapa isu saya gemuk selalu dibangkitkan & menjadi fokus.


"Yang gemuk tak boleh main ni. Sebab nanti susah kumpulan kita nak menang" - maka, saya memang sering dikecualikan dalam aktiviti-aktiviti tertentu. 


Apa yang paling buat saya termakan hati? 
Dikalangan ahli keluarga sendiri tak senang dengan keadaan saya yang gemuk.


Isu gemuk selalu dijadikan bahan lawak spontan. 
Atau memang sengaja di ulang-ulang sebut dengan niat untuk menyakitkan hati. 


Biasalah, bila kudrat badan dah tak seberapa nak bergaduh . 
Mulut yang laser boleh jadi peluru yang "membunuh" keyakinan diri.


Menangis beb!


Sebenarnya bukan saya tak tahu saya gemuk. 
Bukannya saya tak tahu, waktu tu, dalam 6 adik beradik saya? 
Yang lain semua berbangga tengah lalui zaman slim. 


Gemuknya saya sehingga saya disalaherti  seorang berstatus makcik oleh seorang pelajar lepasan universiti, tanpa sedar usia saya baru cecah 10 tahun.


Bengang.
Malu.
Sedih.


Rasa hati nak meraung, nak lari jauh-jauh.


Apalah daya saya waktu tu?


Terlajak perahu boleh diundur.
Terlajak makan banyak sejak kecik?
Aduduhai...


Kalau boleh, nak jadi kurus cepat-cepat.
Tapi... masa tu, saya tak tahu cara untuk kurus.


Nak dijadikan cerita, cikgu kat sekolah bagitau pada keesokannya akan ada check up kesihatan, termasuk kira berat & tinggi.


Bermula balik sekolah hari tersebut, saya tak makan. Mengharapkan badan lebih ringan sewaktu medical check up keesokannya.


Pakai logik apa pun tak tahu.
Ingat, dengan lemak yang lama menternak dalam badan boleh hilang dalam masa satu hari?


Akhirnya...
Dalam pemeriksaan kesihatan.
Tahulah saya.


Di usia darjah 6.
Dengan ketinggian 149cm.
Memang agak tinggi dari kebanyakan rakan sebaya.
Berat badan saya pula sikit lagi nak cecah 70kg! (Paling berat)


Saya mula sedar betapa gemuknya saya.
Padahal, ramai di kalangan kawan sebaya waktu tu cuma sekitar 40kg ke bawah.


Bila meningkat sekolah menengah, saya mula laksana strategi untuk kurus.


Tapi...
Tuan-tuan & puan-puan sekalian.
Misi untuk kurus saya adalah misi paling sukar untuk seorang yang berselera makan besar seperti saya.


Derita emosi, bila tiba-tiba kurang makan.
Terseksa fizikal, bila paksa diri tak makan.


Bukan sehari saya "berperang" dengan diri sendiri. Semata-mata nak kurus. Bukan sebulan. Bukan setahun. Bukan 10 tahun.


Tapi, sepanjang waktu & ketika.
Hampir seluruh usia hidup saya.


PERIT.


Sebab tu, saya berjanji pada diri sendiri.
Walaupun suatu hari nanti dah kurus?


Saya takkan sesekali perlekeh orang-orang yang berbadan besar atau gemuk.


Saya takkan sesekali menjadikan kelebihan berbadan kurus untuk sesuka hati mengejek atau merendah-rendahkan orang yang mempunyai masalah berat badan yang berlebihan. 


Sebab saya sangat memahami keadaan itu. Saya dah terlalu lama melalui saat-saat sukarnya kawal berat badan.


Betapa tersangat payah untuk kawal selera makan.


Tapi, ternyata.
Untuk kurus & maintain kurus itu sebenarnya tak mustahil.


Saya dapat saksikan sendiri bagaimana orang-orang yang sering mengejek saya dulu, kini, berbalik kepada diri masing-masing.


Walaupun itu yang berlaku?
Saya sesekali takkan mengungkit atau bertindak untuk membalas ejekan yang lama.


Kerana itu jadi satu pengajaran besar dalam hidup. 
Bahawa, seringkali... apa saja keburukan yang kita kata pada orang? 
Sama ada kenyataan betul atau salah?


Percayalah.
Dengan mudahnya.
Perkara buruk itu boleh berbalik kepada kita sendiri.


(Hidup yang ini penuh keadilan.
Kerana ditadbir Yang Maha Adil)


Paling menakutkan?
Kadang-kadang bila ia tak berbalik semula pada kita? 
Kemungkinan yang besar, ia akan menimpa pula pada orang-orang yang kita sayang.


Pasti kita tak mahu ia berlaku, bukan?


Apa yang saya paling syukurkan kini ialah, saya dapat maintainkan berat badan tanpa perlu rasa 'terseksa' akibat cubaan untuk kurus.

(Boleh layari Facebook Page Khayla Jayyid untuk perkongsian yang lebih detail)




Kini, saya dah bertemu 'formula terbaik' untuk mengawal selera makan, tingkatkan tenaga & sekaligus mengelakkan rasa cepat lapar :)


Dan antara misi tertubuhnya Facebook Page: Khayla Jayyid adalah untuk memembantu mereka-mereka yang mengalami masalah yang sama yang saya pernah lalui.


Bagi yang betul-betul berminat untuk dapatkan tips & panduan dari saya sendiri.

Boleh terus tekan link whatsapp:




p/s: anda akan berpeluang mendapat FREE E-BOOK: Inspirasi & Tips Kurus Dengan Kawal Selera Makan.


Yang benar,
Khayla Jayyid



0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © KHAYLA JAYYID | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in